Els colors Modernistes és diuen Jujol


Can Negre






Josep Maria Jujol, arquitecte modernista nascut a Tarragona l’any 1879 i mà dreta de Gaudí, especialitzat en trencats de ceràmica, mobiliari, interiorisme i treballs amb ferro forjat, al igual que el seu mestre, també mostrà una immensa dedicació detallista en la seva obra d'inspiració naturalista, per a la qual no dubtava en fer ús de materials vells i de rebuig.




És tota una odissea que algú, per exemple de Cadis, conegui a Gaudí, pot sonar el nom, ja que se sol repetir si s'esmenta algun monument de la seva obra. Però qui coneix Josep Maria Jujol, el "autèntic" artifice dels colors del modernisme (Parc Güell, Casa Milà, Casa Batlló, Can negre ... etc)? La resposta és: gairebé ningú. Se li atribueix tot el mèrit a Gaudi (Es generalitza, sense especificar), i noms modestos com el de Jujol, passen per la història sense el lloc que li correspon.

Quantes vegades he passat per la Casa Batlló i no he pogut evitar seure i contemplar els colors de la ceràmica trencada, collage de colors i temàtica naturista i només pensava en Gaudi, per tant li atribuïa tot a la seva vida i obra. Fins que vaig indagar una mica més, i vaig descobrir, que realment a mi qui em fascina no és Gaudí, sinó Josep Maria Jujol.
Aquí algunes fotografies que he pres a Sant Joan Despí, població plena de petits tresors Jujolianos:



Casa dels Ous
Casa dels Ous - Detall porta i ferro
Casa dels Ous - Detall Finestra i Trencadis





 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS