Trenca el silenci: Maria del Mar Bonet

Maria del Mar Bonet: ‘Continuen igual que en Franco’

Entrevista a la cantant, que visità ahir el vaguista de fam Jaume Bonet per mostrar-li el seu supor


La cantant mallorquina i veu de la mediterrània, Maria del Mar Bonet, visità ahir el vaguista de fam Jaume Bonet per mostrar-li el seu suport.  Després contestà unes preguntes a la Veu de Mallorca alertant de què el català es troba en perill. Avui té previst assistir a la manifestació ‘Sí a la llengua’ i llegir-hi el manifest.
Quins són els motius per assistir a la manifestació d’avui per dir ‘Sí a la llengua’?
Tota la meva vida em lliga a aquests motius. Duc tota la vida cantant per la llengua i seguesc pensant que s’ha de continuar amb aquests motius.
Pensau que el català està en perill a Mallorca?
Absolutament. Absolutament en perill. Necessita de totes les forces i energia perquè això serà llarg. És una lluita llarga.

Què representa el fet que una persona dugui 25 dies en vaga de fam pels drets lingüístics?
Això em pareix que simbolitza tot l’esforç que s’ha de fer. És un símbol tremend, duríssim i ens fa veure que si no ens hi posam amb energia i força no tendrà cap sentit. Hem de donar suport a aquest gest, un gest heroic, per no defallir. Hem d’aguantar i tirar endavant amb ell.

Llengua, cultura, política. Quina és la relació entre elles i què està passant actualment?
La llengua és l’ànima del poble. El que volen és ferir l’ànima del poble, és així de clar. Jo no he ajuntat mai la política amb totes aquestes coses però fan què hi pensem. Al cap i a la fi tot és política. Malgrat això, m’agrada pensar que la llengua és l’anima de la gent. Però volen matar l’ànima del poble. És evident que els Països Catalans sense el català no són res i això és el què volen.  Ja s’ho proposava el dictador Franco i continuen igual.

Com a persona compromesa i com a compositora, es veurà reflectida la situació actual en properes obres?
Es veu reflectit en el fet de mantenir-se amb la llengua pròpia. És el que hem de fer tots i defensar-la fins el final.




Paraules per a Maria del Mar bonet

Milions de dones com tu dediquen tota la seva vida a la protecció i recuperació del català. I vosaltres, heu de presenciar, veure, com tornen a usar els mateixos mecanismes d'autodestrucció, oligarquia del castellà (colonialisme lingustic), i sense armes, sense paraules que fereixen als castellanoparlants, sense menjar, amb la teva veu, amb lletres, amb l'elegància de la gent de catalunya, balears i valència.

Fa anys es veia el cap de la serp: grups de dretes espantant com sempre als immigrants no nacionals espanyols amb una puntada a les seves vides, i als immigrants nacionals castellans (Gallecs, andalusos, castellans ..) amb la competència laboral, amb la hegemonia espanyolista, incitant-los a la xenofòbia i al racisme.

Cap Borbó, Carlista, o Franquista, assoliment assassinar la teva llengua i la teva veu. Aquests que s'escuden en lleis i poders mediàtics belicosos, són els mateixos que a mi em van negar el dret a sentir desig i creixement unit a una altra dona, els mateixos que sesgaron la història de noms femenins, omplint-nos a totes d'un silenci violador.
 
                                                                                                                  Atentament, una filla de Safo

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS