Castell de Palafolls

Me he planteado cada domingo realizar un pequeño viaje por la provincia de Barcelona (hasta donde me alcanza el bono de transporte jaja). Este domingo, tenía pensado ir a Blanes, no sé porqué, quizá alguien me habló de Blanes, pero la estación de tren me decepcionó bastante y continué más hacia el norte, concretamente hasta Tordera, luego baje a Palafolls y di con su magnífico castillo.

Lo que más lamento es no disponer de mi propia cámara.

Castell de Palafolls



Les restes que es conserven del castell de Palafolls van del final del segle X fins al segle XIV, en què assoleix la seva grandària actual. La planta del castell, de forma allargada, és força complexa, dividida entre la part sobirana i la jussana. L'emplaçament, amb els acusats desnivells de la muntanya, determina aquesta irregularitat, amb un desequilibri manifest en les masses de construcció, ja que les més fortes i destacades han d'agrupar-se al cim que s'alça a l'extrem meridional de la muntanya, mentre el recinte exterior es prolonga fins al nord per cobrir tota la longitud de l'allargat planell. Tot i així, el conjunt presenta una planta aproximadament rectangular dins de la qual s'acumulen els edificis residencials a la meitat meridional i més enlairada.

La torre de l'homenatge es repenja sobre el costat més escarpat, l'oriental. El nucli residencial és al seu entorn. A la part occidental, el terreny també té una inclinació molt pronunciada. Els costats estrets del rectangle resultarien els més vulnerables, i per això es van fortificar d'una manera especial.

El recinte sobirà és de planta poligonal i està en l'extrem sud-est. D'aquesta zona destaca un gran saló -del qual només en resten els arcs-, una cisterna coberta amb volta de canó on encara es perceben les marques de l'encanyissat, i la capella, restaurada modernament i que a principis del segle XX conservava restes de pintures romàniques a l'absis.

En el recinte jussà, al nord, s'han trobat les restes més antigues. Hi trobem una sèrie d'ambients disposats format angle al voltant d'un espai descobert. El recinte jussà, d'època gòtica, forma una gran plaça d'armes, un espai rectangular que conserva bona part dels murs i restes d'una torre quadrada al seu interior.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS