Festa de la Mercè


La Mercè és la festa major de Barcelona, des que l'any 1871 l'Ajuntament de Barcelona va confeccionar, per primera vegada, un programa d'actes extraordinaris per celebrar la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, que se celebra el 24 de setembre. Un acte important de la festa de principis del segle XX eren els concursos de Cors de Clavé. L'any 1902 se li va donar un nou impuls amb cavalcades inèdites, una primera trobada de gegants de tot el Principat, un primer concurs de castells i la divulgació d'una dansa empordanesa per tot Catalunya: la sardana. Des d'aleshores se li ha volgut donar un caràcter eminentment popular i de màxima participació ciutadana. D'entre els costums d'introducció més recents que han tingut un fort ressò, cal destacar la Fira de Vins de Catalunya, el Correfoc, la Marató Popular, la diada castellera, i el Piromusical, que se celebra com a últim acte de les festes l'últim dia d'aquestes a l'Avinguda Maria Cristina combinant foc, llum, música i l'aigua de la Font màgica de Montjuïc.



La dansa serà protagonista a les Festes de la Mercè que enguany es duran a terme del 22 al 25 de setembre, i que tenen a Sant Petesburg com a ciutat convidada.

Marius Petipa i Lev Ivanov van estrenar el 1895, a partir de la música de Txaikovski, una de les coreografies més famoses de la història de la dansa clàssica. El llac dels cignes es va veure per primera vegada al Teatre Mariinski de Sant Petersburg, una de les grans capitals del ballet. Per això la Mercè ret homenatge a la seva ciutat convidada, convertint el Parc de la Ciutadella en un gran escenari: la cascada i el llac esdevenen els espais on es desenvolupa l'acció d'aquest ballet, una versió de 60 minuts de durada que, tot i això, manté les essències coreogràfiques i musicals de l'original. El públic seguirà l'acció del ballet traslladant-se d'un espai a l'altre del parc, en un muntatge en què els espectadors se sentiran especialment involucrats en la història.

Participen en l'espectacle intèrprets destacats com Tatiana Tkachenko i Dimitri Rudachenko, solistes del Teatre Mariinsky de Sant Petersburg, a més del coreògraf Timur Fayziev, que supervisa les seves coreografies. També intervenen ballarins catalans, entre els quals hi ha ballarins del Centre de Dansa de Catalunya, dirigit per Roser Muñoz i Joan Boix (que han estudiat a l'escola Vaganova de Sant Petesburg), i de La Companyia, formació juvenil de ballet clàssic fundada per Elise Lummis, amb coreografies de Lourdes de Rojas. Tot sota la coordinació artística de la coreògrafa Anna Planas.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS